De virtuele PPA kent in onze ervaring een veel meer financieel karakter, ook wel een 'Contract for Difference' genoemd. Dit financiële product kent daarom ook meer eisen ten aanzien van financiële wet- en regelgeving en accounting. De virtuele PPA zien wij het meest gesloten worden tussen afnemers en producenten die niet per definitie in dezelfde markt aanwezig zijn. Deze case beschrijven we dan ook aan de hand van een voorbeeld tussen een producent van zonne-elektriciteit in Spanje en een afnemer in Nederland. De eisen ten aanzien van financiële wetgeving en accounting worden in dit blog niet behandeld. Hier kunnen we je uiteraard wel over adviseren!
De voorbeeldcase is als volgt opgebouwd:
- Om een zonne-installatie in Spanje te realiseren is een vaste prijs van (bijvoorbeeld) 50 euro per MWh nodig over een periode van 15 jaar. Hiermee kan de producent investeren in de installatie en deze op de juiste manier onderhouden. Het is echter niet efficiënt om een handelsovereenkomst te maken om de volumes te sleeven van Spanje naar Nederland, in verband met volatiliteit op tussenliggende markten en onvoorspelbaarheid van het daadwerkelijke productieprofiel.
- De afnemer is echter geïnteresseerd in additionaliteit in combinatie met Garanties van Oorsprong voor het afdekken van zijn ambities ten aanzien van verduurzaming en zoekt projecten waar hij een bijdrage aan kan leveren. Idealiter echter wel met een significant volume en vanuit een Europees land, dus is hij op zoek gegaan naar relatief goedkope bronnen in Europa. Zonne-elektriciteit in Spanje kent veel meer vollasturen dan in Nederland, vandaar ook dat 50 euro per MWh voldoende kan zijn om de benodigde investering af te dekken.
De producent investeert in de installatie in Spanje en verkoopt de volumes ook op de Spaanse markt. In bepaalde jaren zal hij hier meer voor ontvangen dan 50 euro per MWh en in in sommige jaren minder. Het principe van deze virtuele PPA, is dat de afnemer de 50 euro per MWh garandeert. Als de producent dus minder ontvangt dan 50 euro per MWh, maakt de afnemer het verschil over. Als de producent meer ontvangt dan 50 euro per MWh, maakt de producent het verschil over naar de afnemer.
We noemen dit ook wel een 'indirecte' hedge, omdat het voor- of nadeel ten opzichte van de afgesproken 50 euro per MWh niet per definitie hetzelfde resultaat geeft ten opzichte van elektriciteitsprijzen in Nederland. Deze kunnen immers veel hoger of lager liggen op bepaalde momenten. Een directe hedge zou een 1:1 impact hebben ten opzichte van de prijzen zoals deze in Nederland van toepassing zijn.
De structuur van een 'Contract for Difference' ziet dus (logischerwijs) toe op het afsluiten van een contract waarin is omschreven hoe het verschil ten opzichte van de afgesproken 50 euro per MWh wordt verrekend tussen partijen.