Power Purchase Agreements prijsstrategieën: Virtuele PPA

15 maart 2023

Deze blogserie gaat dieper in op de verschillende Power Purchase Agreements prijsstrategieën waar onze Stroomkr8-adviseurs ervaring mee hebben. Voor zowel afnemer als producent benoemen we de daarbij behorende voor- en nadelen. We maken hierbij het onderscheid in verschillende PPA vormen.

In het eerste deel van deze PPA-blogserie hebben we de Fysieke on-site PPA behandeld. Het tweede deel bestond volledig uit de Sleeved PPA en de daarbijbehorende prijsstrategieën.

Ook in het derde deel gaan we niet verder in op de omgang met tarieven voor GvO’s (Garanties van Oorsprong). Verder is het belangrijk het basisprincipe van de elektriciteitsmarkt te vermelden als we het over Power Purchase Agreements hebben. Voor inkoopportfolio's geldt namelijk ook dat er altijd spraken moet zijn van balans. Wanneer een producent meer elektriciteit produceert dan de afnemer via een PPA kan afnemen/verbruiken, moeten er door die afnemer volumes verkocht worden aan de markt.

In het derde en laatste deel van deze blogserie nemen we je mee in de prijsstrategieën voor de Virtuele PPA.

Virtuele PPA

De virtuele PPA kent in onze ervaring een veel meer financieel karakter, ook wel een 'Contract for Difference' genoemd. Dit financiële product kent daarom ook meer eisen ten aanzien van financiële wet- en regelgeving en accounting. De virtuele PPA zien wij het meest gesloten worden tussen afnemers en producenten die niet per definitie in dezelfde markt aanwezig zijn. Deze case beschrijven we dan ook aan de hand van een voorbeeld tussen een producent van zonne-elektriciteit in Spanje en een afnemer in Nederland. De eisen ten aanzien van financiële wetgeving en accounting worden in dit blog niet behandeld. Hier kunnen we je uiteraard wel over adviseren!

De voorbeeldcase is als volgt opgebouwd:

  • Om een zonne-installatie in Spanje te realiseren is een vaste prijs van (bijvoorbeeld) 50 euro per MWh nodig over een periode van 15 jaar. Hiermee kan de producent investeren in de installatie en deze op de juiste manier onderhouden. Het is echter niet efficiënt om een handelsovereenkomst te maken om de volumes te sleeven van Spanje naar Nederland, in verband met volatiliteit op tussenliggende markten en onvoorspelbaarheid van het daadwerkelijke productieprofiel.
  • De afnemer is echter geïnteresseerd in additionaliteit in combinatie met Garanties van Oorsprong voor het afdekken van zijn ambities ten aanzien van verduurzaming en zoekt projecten waar hij een bijdrage aan kan leveren. Idealiter echter wel met een significant volume en vanuit een Europees land, dus is hij op zoek gegaan naar relatief goedkope bronnen in Europa. Zonne-elektriciteit in Spanje kent veel meer vollasturen dan in Nederland, vandaar ook dat 50 euro per MWh voldoende kan zijn om de benodigde investering af te dekken.

De producent investeert in de installatie in Spanje en verkoopt de volumes ook op de Spaanse markt. In bepaalde jaren zal hij hier meer voor ontvangen dan 50 euro per MWh en in in sommige jaren minder. Het principe van deze virtuele PPA, is dat de afnemer de 50 euro per MWh garandeert. Als de producent dus minder ontvangt dan 50 euro per MWh, maakt de afnemer het verschil over. Als de producent meer ontvangt dan 50 euro per MWh, maakt de producent het verschil over naar de afnemer.

We noemen dit ook wel een 'indirecte' hedge, omdat het voor- of nadeel ten opzichte van de afgesproken 50 euro per MWh niet per definitie hetzelfde resultaat geeft ten opzichte van elektriciteitsprijzen in Nederland. Deze kunnen immers veel hoger of lager liggen op bepaalde momenten. Een directe hedge zou een 1:1 impact hebben ten opzichte van de prijzen zoals deze in Nederland van toepassing zijn.

De structuur van een 'Contract for Difference' ziet dus (logischerwijs) toe op het afsluiten van een contract waarin is omschreven hoe het verschil ten opzichte van de afgesproken 50 euro per MWh wordt verrekend tussen partijen.

Power Purchase Agreements en hun verschillende vormen

In dit laatste PPA-blog hebben we je meegenomen in de prijsstrategieën voor de Virtuele PPA. Je hebt een aantal van de voor- en nadelen uitgelicht gekregen. Wil je naast deze informatie ook persoonlijk advies ontvangen met betrekking tot jouw inkoop-, verkoop- of financieringsstrategie?

Onze Stroomkr8-adviseurs helpen je! Neem contact met ons op via: hallo@stroomkr8.nl.

Stroomkr8. Altijd vooruit!

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32, 2333 CS Leiden
Zuid-Holland

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden |  Sitemap  |  Ontwerp & realisatie: MM