Power Purchase Agreements: alles wat je moet weten over PPA’s

25 oktober 2022

In Nederland is de groei in het aantal Power Purchase Agreements dat wordt afgesloten goed zichtbaar. Ook de grote spelers in de markt sluiten steeds vaker langdurige groene stroomovereenkomsten af. Het brengt dan ook vaak vele voordelen met zich mee.  

In dit blog leggen we je uit wat een Power Purchase Agreement inhoudt en welke vormen PPA’s er zijn. Stroomkr8 is jouw persoonlijke adviseur bij het aangaan of afsluiten van een langdurige energie overeenkomst.

Power Purchase Agreement (PPA)

Een Power Purchase Agreement (PPA) is een duurzame energieovereenkomst tussen twee partijen. Dit is altijd een energieproducent en een energieafnemer. De overeenkomst, PPA, bevat alle voorwaarden die zijn gesteld, waaronder:

  • Hoeveelheid te leveren elektriciteit
  • De afgesproken prijs
  • Een overzicht wie welk risico draagt
  • Consequenties bij contractbreuk

Het voordeel van een PPA is dat deze volledig naar wens kan worden inricht door de betrokken partijen. Dit komt voort uit het feit dat het een bilaterale overeenkomst is. Nog een kenmerk van een PPA is dat het over het algemeen een langdurige overeenkomst is. Bijvoorbeeld van 10 of 15 jaar. Je ‘ontloopt’ hiermee heftige schommelingen op de energiemarkt en je neemt zo een groot stuk risico weg.

Verschillende soorten PPA’s

Wanneer je over gaat tot het afsluiten van een PPA overeenkomst, kan dit in verschillende vormen. We zetten de drie meest voorkomende versies voor je op een rijtje. Met daarbij natuurlijk de belangrijkste voor- en nadelen. We gaan er hierbij vanuit dat in alle gevallen de Garanties van Oorsprong (GvO’s) onderdeel zijn van de deal. Uiteraard helpen we graag bij het verder uitwerken van één of meerdere constructies wanneer er strategisch wordt gekozen voor PPA’s.

Fysieke on-site PPA

De fysieke on-site PPA kenmerkt zich door daadwerkelijk fysieke opwek (vaak) achter de meter, ten behoeve van fiscale en netbeheer voordelen. Omdat het een PPA is, wordt er een overeenkomst afgesloten met een exploitant (vaak de eigenaar van de asset) voor het afrekenen van lokaal geproduceerde energie.

Het voordeel van dit type PPA is dat er in bepaalde situaties Energiebelasting of Opslag Duurzame Energie bespaard kan worden, of dat er minder transportkosten afgedragen hoeven te worden aan de netbeheerder. Hierbij moet aandacht besteed worden aan met name het rest-inkoop deel, wat niet vanuit de PPA geleverd kan worden, aangezien dit een substantieel deel van het totale jaarvolume kan zijn. De inkoop van dit profiel zal significant wijzigen, omdat het inkoopprofiel zoals dit eruit zag voordat de asset werd geïnstalleerd, anders was.

Let op dat de gelijktijdigheid van productie en afname dus ook een cruciale rol speelt. Het is hierbij belangrijk om niet te veel vermogen te contracteren versus het eigen verbruik, omdat je de productie die je niet direct achter de meter kunt verbruiken als afnemer moet verkopen aan de markt.

Sleeved PPA (ook wel 'Fysieke off-site PPA' of 'Direct Trade PPA')

De Sleeved PPA is een PPA waarbij er een externe asset wordt gecontracteerd om de geproduceerde energie extern in te kopen via een leverancier. Hierbij worden de volumes doorgegeven ('gesleeved') via één of meerdere leveranciers. Hierbij wordt vaak per 15 minuten gekeken naar geproduceerde volumes, PAP ('Pay as Produced') of PAN ('Pay as Nominated'). Het verschil tussen beide constructies is dat bij een PAP de onbalanskosten voor rekening van de afnemer zijn. Bij een PAN zijn de kosten voor onbalans voor rekening van de producent. Overigens is het ook mogelijk om hier een hybride oplossing voor te maken, waarbij onbalanskosten door beide partijen worden gedragen aan de hand van separate commerciële afspraken.

Vaak zien we bij een Sleeved PPA dat de asset in hetzelfde land staat als waar de afnemer zijn verbruik heeft, ook in verband met het koppelen van de marktindex (bijvoorbeeld EPEX) waar in sommige gevallen aan wordt gerefereerd. Voor dit type PPA’s zijn geen fiscale voordelen ten aanzien van Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie te behalen. Ook bij dit type PPA speelt gelijktijdigheid een belangrijke rol.

Het voordeel is dat er voor dit type PPA geen fysieke beschikbaarheid op locatie nodig is, maar het vraagt wel een dieper begrip van hoe de energiemarkten werken om in te spelen op 15 minuten fluctuaties ten aanzien van het verbruik.

Virtual PPA ('Financial PPA')

Bij de Virtual PPA is het minder relevant wie de leverancier bij zowel de producent als de afnemer is, aangezien de Virtual PPA meer een financieel instrument is. Het grootste verschil tussen de Sleeved- en de Virtual PPA is met name dat er vaak minder wordt gekeken naar 15 minuten productie en afname profielen en juist meer naar bijvoorbeeld maandvolumes.

Hierbij is het belangrijk dat zowel de producent als de afnemer energiecontracten hebben die een gelijkwaardige (ongewogen) index gebruiken, of dat beide partijen uitgebreid hebben geanalyseerd hoe ze met de (resterende) profielkosten om moeten gaan. Hier kunnen wij uiteraard bij helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diverse varianten op een EPEX-notering (gewogen of ongewogen). Omdat dit product ten opzichten van de Sleeved PPA vaker met periodieke volumes werkt (bijvoorbeeld volume per maand), lijkt dit product daarom meer op een financiële hedge met settlement op een transparante notering, waarbij volumes per maand worden gecontracteerd. Met dit product is daarom de hoogste fixatiegraad te behalen versus de eerder beschreven modellen. Omdat je hier minder last hebt bij veranderende profielen over de dag zolang de volumes per periode maar gelijk zijn.

Een theoretisch voorbeeld – Virtual PPA:

Beide partijen spreken samen een virtuele vaste prijs af als settlement-bedrag, bijvoorbeeld 100 euro per MWh. Naar dit bedrag wordt gekeken als het gaat om het factureren of crediteren van bedragen. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat beide partijen een energiecontract hebben met daarin een ongewogen EPEX-maandprijs als verrekenprijs.

Als de ongewogen EPEX maandprijs hoger is dan 100 euro ontvangt de producent van zijn leverancier meer dan 100 euro per MWh. Dit verschil zal hij dan moeten betalen aan de afnemer, zodat de afnemer voor dezelfde volumes netto nooit meer hoeft te betalen dan 100 euro per MWh. De afnemer heeft namelijk meer moeten betalen dan 100 euro, aangezien hij ook een ongewogen EPEX-maandprijs heeft moeten betalen voor zijn verbruik. Het verschil dat hij van de producent ontvangt, zorgt ervoor dat hij nu netto 100 euro per MWh moet betalen.

Drie belangrijke factoren om extra aandacht aan te besteden:

  • De maandvolumes die worden gecontracteerd. Dit komt omdat de gemiddelde maandprijs van januari anders kan zijn dan de maandprijs in augustus. Hoe meer overlap er is in maandvolumes hoe beter, want dan haal je ook het grootste deel van het volumerisico eruit. In de afspraken adviseren wij daarom om een tabel op te nemen met daarin de verwachte maandvolumes qua productie en afname. 
  • De afslag van de energieleverancier van de producent (die moet de producent dus eigenlijk in de aanbieding verwerken). Stel, de leverancier rekent 10 euro per MWh voor het verwerken van het profiel naar een ongewogen EPEX maandgemiddelde, dan zou de producent in dit voorbeeld 110 euro per MWh aan moeten bieden om netto 100 euro per MWh te ontvangen.
  • Als je als verbruiker een Virtuele PPA afsluit, moet je dus niet fixeren via je leverancier. Je hebt namelijk via een Virtuele PPA al een fixatie-strategie welke is gekoppeld aan een duurzame productiebron.

Power Purchase Agreements: een overzicht

In onderstaande tabel hebben we de drie verschillende typen PPA’s onder elkaar gezet met daarbij een aantal belangrijke aspecten. We hebben daarbij een gedwongen ranking van plek 1 tot en met 3 aangehouden. In deze tabel is dan ook duidelijk te zien dat ieder type PPA zijn eigen voor- en nadelen heeft en daarom afgestemd moet worden op de strategie van het bedrijf.

Type PPA

Fiscale voordelen (EB/ODE en transport)

(Budget)zekerheid

Eenvoud

Fysieke on-site PPA

1

3

1

Sleeved PPA

2/3

2

2

Virtual PPA

2/3

1

3

Zelf een Power Purchase Agreement afsluiten?

Ben je benieuwd geworden naar de Power Purchase Agreement mogelijkheden voor jouw bedrijf? Stroomkr8 helpt je met gedegen strategisch en onafhankelijk advies. Neem eens contact met ons op via: hallo@stroomkr8.nl.

Stroomkr8. Altijd vooruit!

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32, 2333 CS Leiden
Zuid-Holland

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden |  Sitemap  |  Ontwerp & realisatie: MM