In een vorig blog hebben we geschreven over de verschillende Power Purchase Agreements die wij in de regel langs zien komen. In deze blogserie gaan we dieper in op de verschillende prijsstrategieën waar wij ervaring mee hebben, met de daarbij behorende voor- en nadelen voor zowel afnemer als producent. We maken hierbij het onderscheid in verschillende PPA vormen.
Hoe om wordt gegaan met tarieven voor GvO’s (Garanties van Oorsprong) is niet meegenomen, omdat deze in sommige gevallen worden meegenomen in de prijsstelling en in andere gevallen het tarief periodiek wordt vastgesteld. Voor de eenvoud adviseren wij regelmatig om deze (en in de toekomst eventuele Additional Tradable rights, zogenaamde 'ATR’s') niet los aan te bieden en deze daarmee dus te verwerken in de afgesproken prijsstructuur.
De rode draad waar verder ook altijd specifiek aandacht aan besteed moet worden als we het hebben over Power Purchase Agreements is het basisprincipe van de elektriciteitsmarkt. Deze moet immers altijd in balans zijn, waarbij elektriciteit die nu wordt geproduceerd ook nu ergens moet worden afgenomen om het net in balans te houden. Is er te veel elektriciteit in het net moet er meer worden afgenomen, en is er te weinig elektriciteit in het net moet er meer worden geproduceerd. Ditzelfde principe geldt voor inkoopportfolio’s. Indien een producent op een bepaald moment meer elektriciteit produceert dan de afnemer via een PPA kan afnemen/verbruiken, moeten er vanuit het perspectief van die afnemer volumes verkocht worden aan de markt.
Gemiddeld genomen zijn de momenten dat er veel duurzame elektriciteit geproduceerd wordt echter niet de momenten dat de prijzen op de spotmarkt hoog staan. Het is daarom aan te raden om het gehele verbruiksportfolio te analyseren om te zien hoeveel capaciteit er gecontracteerd kan worden binnen een Power Purchase Agreement, om te voorkomen dat er te veel wordt gecontracteerd. De maximale productiecapaciteit van de productie-installatie is namelijk, in ieder geval voor de fysieke on-site PPA en de Sleeved PPA maatgevend voor het volume dat gecontracteerd kan worden om significante verkoop te voorkomen.Een goede inkoopstrategie geeft hier invulling aan.
In dit blog gaan we specifiek in op de prijsstrategieën voor de Fysieke on-site PPA.