Power Purchase Agreements prijsstrategieën: Fysieke on-site PPA

02 maart 2023

In een vorig blog hebben we geschreven over de verschillende Power Purchase Agreements die wij in de regel langs zien komen. In deze blogserie gaan we dieper in op de verschillende prijsstrategieën waar wij ervaring mee hebben, met de daarbij behorende voor- en nadelen voor zowel afnemer als producent. We maken hierbij het onderscheid in verschillende PPA vormen.

Hoe om wordt gegaan met tarieven voor GvO’s (Garanties van Oorsprong) is niet meegenomen, omdat deze in sommige gevallen worden meegenomen in de prijsstelling en in andere gevallen het tarief periodiek wordt vastgesteld. Voor de eenvoud adviseren wij regelmatig om deze (en in de toekomst eventuele Additional Tradable rights, zogenaamde 'ATR’s') niet los aan te bieden en deze daarmee dus te verwerken in de afgesproken prijsstructuur.

De rode draad waar verder ook altijd specifiek aandacht aan besteed moet worden als we het hebben over Power Purchase Agreements is het basisprincipe van de elektriciteitsmarkt. Deze moet immers altijd in balans zijn, waarbij elektriciteit die nu wordt geproduceerd ook nu ergens moet worden afgenomen om het net in balans te houden. Is er te veel elektriciteit in het net moet er meer worden afgenomen, en is er te weinig elektriciteit in het net moet er meer worden geproduceerd. Ditzelfde principe geldt voor inkoopportfolio’s. Indien een producent op een bepaald moment meer elektriciteit produceert dan de afnemer via een PPA kan afnemen/verbruiken, moeten er vanuit het perspectief van die afnemer volumes verkocht worden aan de markt.

Gemiddeld genomen zijn de momenten dat er veel duurzame elektriciteit geproduceerd wordt echter niet de momenten dat de prijzen op de spotmarkt hoog staan. Het is daarom aan te raden om het gehele verbruiksportfolio te analyseren om te zien hoeveel capaciteit er gecontracteerd kan worden binnen een Power Purchase Agreement, om te voorkomen dat er te veel wordt gecontracteerd. De maximale productiecapaciteit van de productie-installatie is namelijk, in ieder geval voor de fysieke on-site PPA en de Sleeved PPA maatgevend voor het volume dat gecontracteerd kan worden om significante verkoop te voorkomen.Een goede inkoopstrategie geeft hier invulling aan.

In dit blog gaan we specifiek in op de prijsstrategieën voor de Fysieke on-site PPA.

Fysieke on-site PPA

Zoals ook eerder omschreven,noemen wij, een overeenkomst met een exploitant van bijvoorbeeld een zonne-installatie op een dak of baij een locatie van een  bedrijf waarbij de stroom lokaal aan de verbruiker onder het dak wordt verkocht, een 'Fysieke on-site PPA'. In de regel zien we vaak een tarief dat is gekoppeld aan het correctiebedrag zoals deze jaarlijks wordt vastgesteld, of een operationele lease.

Variabel tarief

De variant waarbij een variabel tarief wordt gehanteerd kan interessant zijn voor risicomanagement. De prijs van de afnemer wordt immers, als het gaat om een SDE volgende constructie, mede bepaald door de daadwerkelijke marktprijzen van het afgelopen jaar. Aan de andere kant biedt het geen zekerheid, want de prijs kan immers ook stijgen over de looptijd van de overeenkomst. Tevens is bij afrekening op basis van 'levering' vaak, op basis van de definitie volgens de belasting op milieugrondslag elektriciteitbelasting verschuldigd over deze volumes.

In dergelijke gevallen kan ook gewerkt worden met een 'collar', waarbij men naast bijvoorbeeld het SDE-correctiebedrag volgens principe een minimale en maximale prijs overeenkomt. Het voordeel voor de producent is dat hij zekerheid kan krijgen ten behoeve van het krijgen van een financiering. De afnemer heeft het voordeel dat als de prijs stijgt of daalt, hij enkel binnen bepaalde kaders mee stijgt en daalt waardoor de prijsschommelingen overzichtelijker worden.

Vast (lease)tarief

De variant waarbij een vast (lease)tarief wordt afgesproken tussen producent en afnemer kent andere voor- en nadelen. Zo is de prijs immers vast voor een vaak langere periode. En omdat deze constructie veelal niet wordt gekenmerkt als 'levering' hoeft hier geen elektriciteitbelasting over worden geheven. Het nadeel is echter dat een vaste leaseprijs vaak geen optie bevat om gecorrigeerd te worden op het moment dat de prijzen op de spot- of termijnmarkten voor elektriciteit dalen. In dat opzicht is het daarom aan te raden goed naar de load curves te kijken, maar ook om te zien of je als bedrijf met een bepaalde inkoopprijs nog steeds competitief kunt zijn ten opzichte van je concurrenten.

Power Purchase Agreement vormen

In dit eerste verdiepende blog hebben we je meegenomen in de prijsstrategieën voor de Fysiek on-site PPA.  Zo ken je een aantal belangrijke voor- en nadelen. De voor- en nadelen in dit blog zijn echter maar een aantal regelmatig genoemde voor- en nadelen, welke aangepast kunnen worden zodat ze in lijn zijn met een specifieke in- of verkoopstrategie van elektriciteit voor jouw bedrijf. Er kunnen echter veel meer voor- of nadelen benoemd worden, maar zijn sterk afhankelijk van jouw inkoop-, verkoop- of financieringsstrategie.

Wil jij meer weten over wat wij hierin zouden kunnen betekenen? Neem eens contact met ons op via: hallo@stroomkr8.nl.

In het volgende blog gaan we dieper in op de Sleeved PPA.

Stroomkr8. Altijd vooruit!

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32, 2333 CS Leiden
Zuid-Holland

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden |  Sitemap  |  Ontwerp & realisatie: MM