Grootverbruikers van energie opgelet: dit is Stuurkr8

13 februari 2023

In de zakelijke energiemarkt zijn diverse soorten verbruikers te definiëren. Je hebt consumenten, kleinverbruikers (zowel zakelijk als particulier) en grootverbruikers. Binnen het segment van de grootverbruikers heb je ook weer segmenten, zoals bijvoorbeeld grootverbruikers met een aansluitcapaciteit die groter is dan 3 * 80A, maar een  'grootverbruiker' kun je ook beschouwen als een zakelijke (internationale) partij die in één of meerdere landen een significant verbruikt heeft. Vaak zorgt dit ervoor dat de energie gerelateerde kosten een significant aandeel hebben in de kostprijs van het eindproduct dat dit bedrijf maakt. Specifiek voor deze doelgroep hebben wij ons Stuurkr8 concept opgezet.

Lees voor meer informatie ook ons blog over onze dienst Slagkr8, het energiecollectief voor de kleinere energieafnemer. 

Wat is Stuurkr8?

Stuurkr8 is ons concept waarmee we grote verbruikers helpen om grip en 'sturing' te krijgen op de energiekosten. Het is een individueel begeleidingstraject, van strategievorming tot uitvoering van deze strategie. Wij beheren, in samenwerking met onze klanten, de energie inkoop portefeuille voor veel energie gerelateerde commodities.

Hierbij kun je denken aan de inkoop van elektriciteit, gas, diesel, CO2 en 'renewables'. Met deze laatste bedoelen we onder andere Power Purchase Agreements om bijvoorbeeld wind- of zonne-energie direct in te kopen bij de producent via bilaterale afspraken die je in een dergelijke overeenkomst afspreekt (eigenlijk dus in het verlengde van de inkoop van elektriciteit), Hernieuwbare Brandstof Eenheden ('HBE’s') en Garanties van Oorsprong ('GvO’s').

Met onze jarenlange ervaring in deze verschillende commodity’s helpen wij bedrijven bij het effectief inkopen van energie. Als verlengstuk van de bedrijfsstrategie. Inkopen van energie, en aanverwante commodity’s, is namelijk in onze ogen altijd een afgeleide van de bedrijfsstrategie.

Voor wie is Stuurkr8?

Stuurkr8 is opgezet voor bedrijven die meer dan 1 miljoen euro uitgeven aan energie. Dit zijn veelal bedrijven in bijvoorbeeld de industrie, FMCG, chemie, retail, pharma, (semi-)overheid en IT / datacenterwereld.

Grote verbruikers die op jaarbasis bijvoorbeeld meer dan 5 miljoen kWh of 1 miljoen m3 gas verbruiken zijn met Stuurkr8 goed voorzien van de juiste ondersteuning om te navigeren door de uitdagingen die de energiewereld met zich meebrengt.

En wat krijg ik dan precies?

Op basis van een goed begrip van de bedrijfsstrategie van onze klanten, in combinatie met onze kennis en ervaring van energiemarkten richten we ons primair op het opstellen van een passende inkoopstrategie voor ieder bedrijf. Om die vervolgens ook effectief ten uitvoer te brengen. Wij starten onze strategie dus bij het bedrijf van onze klant, niet bij de energiemarkt. Pas in de tweede fase kijken we welke inkoopstructuren het beste passen bij de bedrijfsstrategie van onze klanten.

Geen enkel bedrijf is namelijk hetzelfde, omdat niet alleen de eindproducten maar ook het businessmodel van ieder bedrijf anders is. Budgetzekerheid, verduurzaming, flexibiliteit, voorspelbaarheid enzovoorts. In veel gevallen spreiden we de inkoop van energie over meerdere inkoopmomenten om zo de risico’s van extreem hoge prijsstijgingen over een lange termijn te voorkomen. Maar dit is absoluut geen gouden regel. Het gebeurt namelijk ook dat we de inkoop optimaliseren om juist flexibiliteit in het bedrijfsmodel over kortere termijnen te benutten. Zowel aan de kant van het benutten van flexibiliteit als in de commerciële keten richting eindklanten. Bij sommige bedrijven zijn we zelfs als energie adviseurs onderdeel van de commerciële teams richting de eindklant om kansen in de energiemarkt op de juiste manier te benutten, simpelweg omdat energie een belangrijke grondstof is om het eindproduct te produceren.

Verder leveren wij dagelijkse updates van (gefixeerde) posities (inclusief gereguleerde kosten zoals netbeheer en transportkosten en energiebelastingen), marktinformatie en inzicht in verbruiken. Zo kunnen we beide altijd bij exact dezelfde informatie om goed te kunnen sturen op het energie portfolio en hoef je nooit op informatie te wachten als je ergens direct mee aan de slag wilt. Zelf dus achter het stuur, maar wel met goede begeleiding ernaast. Overigens mag je ook zelf naast ons gaan zitten, maar we zorgen altijd voor goede informatievoorziening zodat iedereen goed is geïnformeerd.

Stroomkr8 adviseert!

Je bent ondernemer. Je wilt dan ook echt met ondernemen bezig zijn. Uit ervaring weten we dat de energiezaken niet altijd de hoogste prioriteit hebben, of dat het beheren van een energie portfolio simpelweg geen fulltime baan is. Er zijn echter wel vaak mogelijkheden om energie en energie gerelateerde kosten te optimaliseren. Iets waar je als ondernemer of inkoper niet altijd bij stilstaat, maar waar Stroomkr8 wel bij kan helpen!

Wil je weten of Stuurkr8 bij jou past? Stuur dan een mail naar hallo@stroomkr8.nl.

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32, 2333 CS Leiden
Zuid-Holland

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden  |  Ontwerp & realisatie: MM