Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s), wat zijn dat precies?

13 juni 2022

In de regels over ‘Energie voor Vervoer’ staat een mechanisme beschreven waarin wordt gesproken over ‘Hernieuwbare Brandstof Eenheden’ (HBE's). Bedrijven met een verplichting om deze HBE’s in te kopen en te gebruiken moeten ervoor zorgen dat ze dit ieder jaar uiterlijk vóór 1 mei gedaan hebben. Dit doe je door middel van het ‘afboeken’ van dergelijke certificaten.

In de regel wordt dit gedaan via het Register Energie voor Vervoer (REV). Voor iedereen die bekend is met groene stroom, is het vergelijkbaar met CertiQ waarin je Garanties van Oorsprong (GvO’s) voor groene elektriciteit kunt afboeken.

Bedrijven die (groene) elektriciteit via laadpalen leveren aan bijvoorbeeld auto’s of andere voertuigen voor weg- of binnenwaterverkeer hebben hiermee een kans op een additioneel verdienmodel. Omdat steeds meer bedrijven zich bezig houden met het verduurzamen van het wagenpark of zelfs zwaardere voertuigen elektrische gaan opladen, biedt dit mooie kansen.

Dus een HBE is een “certificaat”? 

Eén HBE op rekening in het REV vertegenwoordigt een waarde van 1 Giga Joule (GJ) (groene) elektriciteit die wordt ingezet in het vervoer. Het hebben of produceren van een HBE levert daarmee dus een bijdrage aan de energietransitie.

Omdat veel brandstofleveranciers in Nederland bij wet verplicht zijn om HBE’s in te kopen om aan bepaalde wetgeving te voldoen, zijn deze HBE’s interessant. De wetgeving voor HBE’s staat in ieder geval vast tot aan het jaar 2030, waarbij een deel van het verduurzamen van fossiele brandstoffen voor vervoer ingedekt zal worden met deze HBE’s.

Let op dat er meerdere soorten Hernieuwbare Brandstof Eenheden zijn, waarbij de specialiteit van Stroomkr8 ligt bij de HBE overig:

HBE Geavanceerd en HBE Bijlage IXB
Vloeibare of gasvormige (geavanceerde) biobrandstoffen voor vervoer. Denk hierbij aan afvalstromen en residuen voor Geavanceerde HBE’s en aan gebruikte plantaardige/dierlijke oliën en vetten voor de Bijlage IXB HBE’s.

HBE Conventioneel

Biobrandstoffen geproduceerd uit landbouw en energiegewassen.

HBE Overig
Onder andere elektriciteit.

Voor bedrijven met een verplichting om HBE’s te kopen en af te boeken is bepaald dat slechts een maximaal deel van ieder type HBE gebruikt kan of moet worden om aan de verplichting te doen. Het is dus belangrijk om ook de behoefte vanuit die markt goed te begrijpen.

 Ik heb maar enkele laadpalen, is dat interessant? 

Helaas niet wanneer je dit zelf gaat doen. Daarom helpen wij diverse bedrijven bij het verwaarden van HBE’s door ze uit te leggen wat hierbij komt kijken. Verder is het nodig dat je laadpalen en elektrische infrastructuur aan een aantal fysieke en administratieve voorwaarden voldoen.

We komen met alle plezier eens in contact om meer te vertellen over deze markt en wat het verwaarden van HBE’s voor jouw bedrijf kan betekenen. Neem contact met ons op via hallo@stroomkr8.nl.

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32, 2333 CS Leiden
Zuid-Holland

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden |  Sitemap  |  Ontwerp & realisatie: MM