LNG op een mondiale markt

08 NOVEMBER 2023

De grote verbruikers van elektriciteit en gas zijn al langer bezorgd over de stijging van de gasprijzen en de sterke impact ervan op de elektriciteitsprijzen. In deze blog werpen we licht op deze kritieke kwestie en het toenemende belang van vloeibaar aardgas (LNG) in het energielandschap.

Gasprijzen & elektriciteitskosten

Zeker in Nederland zijn de gas- en elektriciteitsprijzen nauw met elkaar verbonden. De gasprijzen vormen de zogenaamde ‘marginale kosten’, zij bepalen nadrukkelijk de richting van de elektriciteitsprijzen. De recente piek in de gasprijzen heeft schokgolven door de Europese energiemarkt gestuurd. Een hogere gasprijs leidt tot hogere elektriciteitsrekeningen voor jou als verbruiker.

 De rol van LNG 

Vaak hoor je opmerkingen over de zeer goed gevulde ondergrondse opslag van aardgas. Zo’n goed gevulde opslag moet ons toch door de winter kunnen helpen!? Dat beeld moeten we helaas bijstellen. Wel klopt het dat de voorraden goed gevuld zijn. Zie het beeld per half oktober:

LNG stroomkr8

Toch is er meer gas nodig. Een paar afgeronde cijfers:

  • Jaarlijks verbruik EU: 500 miljard m³
  • Waarvan in een normale winter: 180 miljard m³
  • Europese voorraad bij 100% vulgraad: 110 miljard m³
  • Tekort bij een normale winter: 70 miljard m³

Je ziet, zelfs in een normale winter zullen we een continue aanvoer van gas nodig hebben. Nu de pijpleidingen vanuit Rusland nauwelijks nog gas deze kant opbrengen, zijn we dus afhankelijk geworden van LNG.

LNG, of Liquified Natural Gas, is dus hard op weg een cruciaal onderdeel te worden bij het aanpakken van onze uitdagingen. LNG maakt het transport van aardgas over de hele wereld mogelijk, waardoor een grotere flexibiliteit bij het veiligstellen van de gasvoorziening mogelijk wordt.

Een belangrijk aspect van de LNG-oplossing is dat deze ons blootstelt aan de wereldwijde energiemarkt. Immers, LNG wordt vervoerd per schip. Is een schip geladen, kan het naar Europa worden gestuurd, maar ook zomaar halverwege zijn koers bijstellen richting Azië. Dat gebeurt daadwerkelijk. Levert gas meer op in Japan, dan zal de verkoper zijn gas daarheen laten brengen. De LNG-markt is dus inherent internationaal en de dynamiek ervan wordt daarmee beïnvloed door verschillende mondiale factoren.

Kortom, de luxe positie die we hadden als afnemer van Russisch gas via een ‘eigen’ directe pijpleiding is (voorlopig?) voorbij. LNG brengt ons in directe concurrentie met grote delen van de rest van de wereld.

Mondiale gebeurtenissen, zoals spanningen in gas-producerende regio’s, hebben nu een directe impact op de LNG-prijzen. Conflicten of geschillen, zoals de (dreigende) stakingen bij Chevron in Australië, kunnen bijvoorbeeld de toeleveringsketen ontwrichten, wat tot hogere prijzen kan leiden. Het is van het allergrootste belang om de vinger aan de pols te houden bij geopolitieke gebeurtenissen.

Ook de groeiende belangstelling van Azië voor LNG is een belangrijke motor voor de mondiale LNG-prijzen. De toenemende vraag uit landen als China en Japan kan schommelingen in de prijzen en de aanbod-dynamiek veroorzaken. Naarmate Europa steeds afhankelijker wordt van LNG, wordt het een stakeholder in het evoluerende Aziatische energielandschap.

 JKM Marker 

In de praktijk zien we nu dat de markt ernaar streeft om een evenwicht te hebben tussen de Europese prijzen (TTF) en de Aziatische prijzen. Deze koers in Azië vinden we terug in de JKM, de LNG Japan/Korea Marker. Is de JKM veel hoger dan de prijs in Europa, dan zullen wij maar weinig LNG schepen op ons af krijgen. De markt zal de JKM en TTF weer in evenwicht met elkaar willen brengen.

 Logistieke kosten van LNG 

Een ander aspect van LNG, naast de afhankelijkheid van de wereldwijde markt, betreft de gepaard gaande logistieke kosten.

Gas dat via de pijpleiding uit Rusland kwam, had lage logistieke kosten. Vervoer van LNG per schip heeft logistieke kosten die het tienvoudige zijn.

Extra logistieke kosten: 20,- EUR/MWh   

Let op: dat zijn alleen nog maar de logistieke kosten, dus nog zonder de gasmoleculen, zonder de kubieke meters zelf. Daarmee zijn de ‘oude, normale’ future-prijzen voor gas van circa 19-20 €/MWh voorlopig uit beeld.

 Volatiliteit 

We zien dus dat er met de grote rol die LNG is gaan spelen er ook meer factoren bijgekomen zijn die van invloed zijn op de prijsontwikkeling van ons gas. Inherent leidt dat ook tot meer volatiliteit. Van een decentrale Europese politiek, die van invloed is op onze gasmarkt, gaan we naar centrale mondiale geopolitiek. Het is te verwachten dat daarmee ook de bewegingen die zullen optreden veel heftiger zullen uitpakken.

 Stroomkr8 helpt  

Binnen Stroomkr8 streven wij ernaar om samen door dit complexe energielandschap te navigeren en inzichten en oplossingen te bieden die ervoor zorgen dat jouw bedrijf concurrerend en veerkrachtig blijft in het licht van deze veranderende uitdagingen.

Blijf op de hoogte voor meer inzichten over de dynamische energiemarkt en neem gerust contact met ons op via hallo@stroomkr8.nl voor persoonlijk advies over jouw energiebehoeften.

Stroomkr8. Altijd vooruit!

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32
2333 CS Leiden
Zuid-Holland

085 - 00 69 929

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden  |  Ontwerp & realisatie: MM