Kosten voor netbeheer en transport in 2023: wat gaat er veranderen?

04 januari 2023

Ook voor 2023 hebben de regionale netbeheerders een update gegeven voor de tarieven. Zoals ieder jaar moeten deze goedgekeurd worden door de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Dit proces is achter de rug. Het is nu dan ook tijd om te gaan kijken naar het goed budgetteren van de bijbehorende kosten.

Gezien de investeringen die de verschillende partijen moeten doen in het verzwaren van het openbare net, lag een verhoging absoluut in de lijn der verwachting. Over het algemeen zijn de tarieven voor netbeheer van elektriciteit tussen de 30 – 50% gestegen. Voor gas is dit ongeveer 20%.

Wat is een netbeheerder en wat doet deze partij voor mij?

In Nederland kennen we twee verschillende soorten netbeheerders: regionale netberheeders en een landelijke netbeheerder (TenneT). Voor gas is de landelijke netbeheerder Gasunie Transport Services (GTS). De landelijke netbeheerders, TenneT en GTS, zijn eigenaar van de landelijke infrastructuur. Denk hierbij aan hoogspanningsleidingen en hogedruk gasleidingen. Dit zijn de zogenoemde 'snelwegen' van energie door Nederland. Vanuit de verschillende verdeelstations wordt de energie vervolgens door de regionale netbeheerders verdeeld naar (eind)afnemers.

In onderstaande afbeeldingen is ook grafisch weergegeven welke netbeheerders in welke gebieden actief zijn. Let op: dit is de weergave voor 2022. Deze kan in de toekomst wijzigen.

Waar komt de prijsstijging in de netbeheer kosten vandaan?

Het is goed om te begrijpen waar deze prijsstijging vandaan komt. Het heeft meerdere oorzaken waar we graag meer over vertellen. De kosten voor het netverlies zijn toegenomen door de hoge energieprijzen. Netverlies houdt in dat er elektriciteit verloren gaat op het moment dat dit wordt getransporteerd van punt A naar punt B. Dit netverlies moet worden ingekocht door de netbeheerder op de EPEX handelsmarkt.

De tarieven voor 2022 waren gebaseerd op de lage energieprijzen die er waren voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. De nieuwe tarieven van de netbeheerders zijn gebaseerd op de hoog gestegen energieprijzen waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Een andere oorzaak van deze prijsstijging heeft te maken met de hogere investeringskosten voor verzwaring van het netwerk als gevolg van de duurzame transitie.

Houdt ons kenniscentrum daarom goed in de gaten voor meer informatie. Wij zullen hier later inhoudelijk op ingaan!

Zijn de netbeheerkosten onderhandelbaar?

Netbeheerkosten zijn kosten die worden bepaald door de netbeheerders. Dit is een vaste kostenpost op de energienota waar niet over onderhandeld kan worden. Nadat de netbeheerder ze vast heeft gesteld worden ze goedgekeurd door de ACM (Autoriteit Consument en Markt). We spreken daarom ook vaak over gereguleerde tarieven, waar niet van afgeweken kan worden vanuit een gelijkheidsbeginsel. Alhoewel deze kosten vast staan, kan er wel degelijk geoptimaliseerd worden.

Stroomkr8 helpt hier bijvoorbeeld bij door regelmatig de wel beïnvloedbare variabelen te checken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je contract- en aansluitcapaciteiten, waarbij in de huidige tijd extra aandacht besteedt moet worden aan mogelijke problemen ten aanzien van congestie.

Hoe zien de tarieven er voor de verschillende netbeheerders uit? 

In onze analyse hebben we gekeken naar de tarieven van de landelijke netbeheerders (TenneT en GTS) en de vier grootste netbeheerders. Dat zijn de volgende partijen:

  • TenneT: eigenaar van de hoogspanningsleidingen / landelijke netbeheerder
  • GTS: eigenaar van de hogedruk gasleidingen / landelijke netbeheerder
  • Liander: actief in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Flevoland en Friesland
  • Enexis: Actief in Noord-Brabant, Limburg, Groningen, Drente en Overijssel
  • Stedin: Actief in Zuid-Holland en Utrecht
  • Enduris: Actief in Zeeland

Overzicht nieuwe tarieven Elektriciteit en Gas 

Voor het jaar 2023 zien we verschillende ontwikkelingen per netbeheerder. Hiervoor hebben we een handig schema gemaakt. De netbeheerkosten van 2022 en 2023 per netbeheerder kun je in dit overzicht bekijken.

Wil je meer weten over de informatie in deze tabellen, of ben je benieuwd naar gedetailleerde Exceldata? Even sparren met één van onze consultants kan altijd! Neem dan contact met ons op. 

Stroomkr8 helpt!

Wil je nog beter weten wat jouw kosten voor netbeheer en transport gaan zijn in 2023, of eens sparren met een Stroomkr8 consultant? Wij helpen bij het kiezen van de juiste aanpak voor jouw risicobeheer. Wij laten je zien waar jouw kansen liggen in deze uitdagende tijden.

Neem contact met ons op via: hallo@stroomkr8.nl.

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32
2333 CS Leiden
Zuid-Holland

085 - 00 69 929

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden  |  Ontwerp & realisatie: MM