Frequency Containment Reserve (FCR)

24 oktober 2023

Als inkoopmanager in de energiemarkt wordt van je verwacht dat je niet alleen de beste deals sluit, maar ook dat je op de hoogte bent van de technische aspecten die invloed hebben op energieprijzen en stabiliteit. Een van deze technische aspecten is de Frequency Containment Reserve (FCR), ofwel frequentiereserve, 'primair reserve'.

FCR wordt als eerste ingezet bij een onbalans op het net. Met name batterijen worden momenteel veel ingezet voor FCR, gezien de enorm snelle reactietijden op signalen. Maar wat is FCR precies en waarom is het zo belangrijk voor jouw inkoopstrategie? In dit blog duiken we dieper in dit onderwerp.

Wat is Frequency Containment Reserve (FCR)?

Iedere dag moeten marktpartijen, de zogenoemde Balancing Responsible Parties, voor 12:00 UUR een voorspelling indienen voor ieder uur van de komende dag. Iedere afwijking op deze voorspelling is in de basis 'onbalans'. FCR is een regelproduct van TenneT die kan worden ingezet om frequentiefluctuaties, en dus kleine 'onbalans', in het elektriciteitsnet te balanceren. De frequentie van het elektriciteitsnet moet stabiel zijn en rond de 50Hz blijven om de betrouwbaarheid en veiligheid te waarborgen. Als er bijvoorbeeld een plotselinge toename is in het elektriciteitsverbruik ten opzichte van de voorspelling zoals deze gisteren (D-1) is ingesteld, dan kan de frequentie dalen. FCR is dan als eerste beschikbaar om direct in te grijpen en de frequentie weer op het gewenste niveau te brengen.

Waarom is FCR Belangrijk?

Stabiliteit en Betrouwbaarheid
FCR draagt bij aan de algehele stabiliteit van het elektriciteitsnet. Zonder een stabiele frequentie kunnen er storingen ontstaan wat de bedrijfsvoering kan verstoren. Uiteraard levert FCR ook een inkomstenbron op voor de partijen die dit aanbieden aan TenneT.

Duurzaamheid
Met de toenemende integratie van duurzame energiebronnen die simpelweg lastiger te voorspellen zijn dan traditionele productie installaties, wordt de rol van FCR steeds belangrijker. Deze duurzame energiebronnen zijn vaak variabel en een dag van tevoren lastiger te voorspellen. Bijvoorbeeld door een onverwachtse wolk die over een groot zonneveld drijft, wat de noodzaak voor goede frequentieregeling vergroot.

Hoe werkt FCR in de praktijk?
Verschillende energieproducenten en -verbruikers kunnen bieden op FCR-contracten die vanuit TenneT worden aangeboden. Als je als grootzakelijke energieverbruiker wilt profiteren van FCR, kun je dit doen door deel te nemen aan deze markt. Je kunt onder bepaalde voorwaarden je eigen energievoorziening als FCR-capaciteit aanbieden. Mits deze snel inzetbaar is om de frequentie te stabiliseren. In de regel zijn het vaak batterijen die voor FCR worden ingezet. Let wel op dat er diverse voorwaarden zijn waaraan je moet voldoen, wil je een succesvolle bieding kunnen doen.

FCR is een product dat zowel voor het op- als afregelen van het net ingezet kan worden, biedingen die slechts op- OF afregelen worden niet geaccepteerd door TenneT.

Een aantal voorbeelden:

  • Je kunt enkel deelnemen aan FCR via een Balancing Responsible Party ('BSP'). Let dus op dat je een goede BSP contracteert voor het uitvoeren van deze dienstverlening. Deze BSP zal vaak ook een stuurbox leveren, waarmee gecommuniceerd kan worden.
  • Momenteel worden biedingen in tijdsloten van 4 uur geaccepteerd en jouw installatie moet stuurbaar zijn voor TenneT. Simpelweg omdat er direct geschakeld moet kunnen worden op het moment van onbalans.
  • Je kunt niet inbieden voor enkel op- OF afregelen. FCR wordt beide kanten ingezet. Enkel aFRR en mFRR kunnen slechts 1 richting op worden ingeboden. Over deze twee regelproducten schrijven we meer in een andere blog.

Waarom is FCR Belangrijk?

De energiemarkt is constant in beweging en FCR zal een steeds grotere rol spelen bij het waarborgen van de stabiliteit van het net. Vooral met de toename van duurzame energiebronnen. Onze verwachting is echter wel dat het verdienmodel van FCR de komende jaren terug zal lopen, gezien het enorme volume aan batterijcapaciteit dat bij diverse partijen in de markt is aangevraagd. Batterijen zijn namelijk de ideale assets om in te spelen op FCR, omdat ze enorm snel kunnen reageren en wij denk dat verzadiging van deze markt op basis van het wettelijke kader van (op dit moment) 120MW op Nederlands niveau waarvan 40MW binnen Nederland gecontracteerd moet worden. FCR capaciteit kan immers ook op Europees niveau gecontracteerd worden.

Zo waren de inkomsten voor FCR de afgelopen jaren, uitgaande van 100% acceptatie van je biedingen als klant, als volgt:

  • 2021: € 228.000 /per MW
  • 2022: € 182.000 /per MW
  • 2023: € 80.000/per MW YTD (31-08-2023)

Als inkoopmanager heb je de taak om op de meest kosteneffectieve en betrouwbare manier energie in te kopen, door zo goed mogelijk om te gaan met energie gerelateerde budgetten. Door een goed begrip te hebben van FCR en hoe het functioneert in de Nederlandse energiemarkt, ben je beter uitgerust om strategische beslissingen te nemen.  Dit kan niet alleen (meer) geld voor jouw bedrijf opleveren, maar ook de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de algehele energievoorziening van Nederland helpen verbeteren.

Let op dat FCR slechts een middel is en dat batterijen voor veel meer doeleinden gebruikt kunnen worden. Denk aan congestie of desgewenst het opslaan van zonne-energie voor een later moment (ook al is dat financieel gezien niet per definitie aantrekkelijk).

Stroomkr8 helpt je graag

Dus, de volgende keer wanneer je een energiecontract overweegt, hou dan rekening met de (on)mogelijkheden die dit voor je biedt. Wij helpen je graag bij het berekenen van potentie vanuit deze markten, of hoe een batterij van toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor jouw bedrijf.

Wil je meer weten over wat Stroomkr8 voor jouw bedrijfvoering kan betekenen? Neem dan contact met ons op via: hallo@stroomkr8.nl.

Stroomkr8. Altijd vooruit!

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32, 2333 CS Leiden
Zuid-Holland

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden  |  Ontwerp & realisatie: MM