End-of-Day Notering en Bid/Ask Spread: strategische overwegingen

03 NOVEMBER 2023

Als inkoopmanager weet je dat nuances in prijsvorming een aanzienlijk effect kunnen hebben op jouw budget. De end-of-day ('EOD') notering en de bid/ask spread zijn twee facetten die daar een belangrijke rol in kunnen spelen.

In deze blog zoomen we in op de relatie tussen deze twee en de strategische implicaties daarvan voor jouw inkoopbeslissingen.

End-of-Day Notering: meer dan een simpele benchmark

Een EOD-notering kan dienen als een benchmark, maar in een markt die wordt gedomineerd door actieve handelaren die met name overdag (en dus voor het eind van de dag) op bid/ask spreads handelen, is de slotkoers vaak het resultaat van een complex samenspel van marktfactoren.

Het kan een gemiddelde zijn van de laatste trades, het midden van de laatste bid/ask spread of het resultaat van een 'belronde' naar grote handelaren en is daarmee mede afhankelijk van de instantie die de EOD publiceert. In illiquide markten, zoals we bijvoorbeeld gedurende 2022 hebben gezien, kunnen marktmakers* zelfs een doorslaggevende rol spelen in de EOD-notering.

*Een partij die zowel volumes aanbiedt voor inkoop ('bid') als volumes aanbiedt voor verkoop ('Ask').

Strategische overwegingen

Er zijn partijen die enkel op EOD fixeren, maar ook partijen die veelal juist gedurende de dag op een OTC ('Over The Counter') fixeren en met name bij OTC heb je te maken met een bid/ask spread. De keuze van de methodologie om te komen tot de EOD-notering kan jouw hedging-strategieën en contractonderhandelingen beïnvloeden (bijvoorbeeld voor product- en voorwaarde keuzes in je tenders).

Omdat EOD-noteringen zoals ENDEX de laatste tijd minder worden aangeboden door marktpartijen, mede in verband met verlaagde liquiditeit, zal een combinatie van het kunnen handelen 'OTC' (Over The Counter) en EOD een geschikte manier kunnen zijn om tot gewenste flexibiliteit in je hedging strategie te komen.

Bid/Ask Spread: De verborgen kosten en kansen

De bid/ask spread is meer dan een indicatie van marktliquiditeit. De grootte van de spread kan variëren door marktnieuws, volatiliteit en veranderingen in vraag en aanbod. De relatieve ruimte tussen de bid/ask spread en hoe deze zich ontwikkelt, is daarom ook belangrijk om in de gaten te houden.

Kostenbeheersing

Een nauwe spread is uiteraard gunstig voor kostenbeheersing ten opzichte van wat de verkoper wil ontvangen ('Ask'), maar het kan in financiële markten theoretisch ook voorkomen dat de spread juist kunstmatig laag wordt gehouden door marktpartijen die bepaalde posities hebben. Diepteanalyse van orderboeken en handelspatronen zou dergelijke tactieken aan het licht kunnen brengen.

Dit laatste is overigens uiterst ingewikkeld in energiemarkten, omdat grote handelaren niet zomaar inzicht zullen geven in posities die zijn ingenomen. Wij kijken daarom met name naar de aspecten zoals vermeld in voorgaande paragraaf.

Risicomanagement

De spread tussen bid/ask is ook een risicofactor. Bij grote spreads kan slippage optreden, waardoor de werkelijke uitvoeringsprijs van een order aanzienlijk kan afwijken van de verwachte prijs. Dit vertaalt zich in de vorm van een opslag op de (bid-)prijs die de inkoper wil betalen, waardoor je een prijs zal betalen die steeds dichter tegen de 'Ask' prijs aan zal kunnen liggen. Dit risico wordt vaak onderschat in standaard risicomodellen en vereist een meer verfijnde benadering, onder andere door bij het uitvoeren van fixaties ook inzicht te hebben in 'Live pricing'.

Stroomkr8 helpt je graag

Voor de doorgewinterde inkoopmanager zijn de EOD-notering en de bid/ask spread geen randzaken, maar cruciale elementen die de kosten en risico's van energie-inkoop mede bepalen. Een geavanceerd begrip van de interactie tussen deze twee kan je een strategisch voordeel opleveren dat verder gaat dan eenvoudige kostenbesparing. Het vereist een gedetailleerde analyse en wellicht een toevoeging aan de tooling die je gebruikt, maar de potentiële voordelen zijn significant.

Wil je meer weten over wat Stroomkr8 voor jouw bedrijfvoering kan betekenen? Neem dan contact met ons op via: hallo@stroomkr8.nl.

Stroomkr8. Altijd vooruit!

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32, 2333 CS Leiden
Zuid-Holland

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden |  Sitemap  |  Ontwerp & realisatie: MM