Alles wat je moet weten over EPEX: European Power Exchange

19 mei 2022

Soms staat in elektriciteitscontracten de term EPEX- of APX-prijs vermeld. Maar waar staat EPEX of APX eigenlijk voor? EPEX staat voor European Power Exchange. Vroeger was dit de Amsterdam Power Exchange (APX). Dit is de stroombeurs waar de stroomproducenten dagelijks hun energieoverschotten of tekorten op verhandelen.

De EPEX-prijzen worden een dag van te voren om 12:00 uur bepaald door een transparante biedladder. Het resultaat van deze biedladder wordt ook wel de Aggrevated Curve genoemd. Als er veel energieaanbod wordt verwacht ten opzichte van de vraag dan zal de prijs per MWh voor dat uur laag zijn. Als er verwacht wordt dat er veel elektriciteit wordt gebruikt, dan zal de prijs per MWh op dat uur hoog zijn. Op deze wijze ontstaat er dagelijks een biedladder met 24 uren en met elk een eigen marktprijs. Deze marktprijzen worden op de website van EPEX openbaar gepubliceerd.

 Transparante variabele prijsstelling 

Als klanten een prijs willen hebben die gekoppeld is aan de actuele marktprijs dan kunnen zij in hun stroomcontract refereren naar deze transparante EPEX-prijzen. In het contract wordt een opslag op deze EPEX-prijzen afgesproken. De prijs die wordt betaald voor elektriciteit is dus niet van te voren bekend, maar wordt wel dagelijks gepubliceerd door de EPEX.

 Verschillende soorten EPEX-prijzen: gewogen en ongewogen  

Er kan gekozen worden voor een prijsstelling op basis van de ongewogen gemiddelde APEX-prijs per maand (bijvoorbeeld uitgesplitst naar peak en off peak), of een prijs bepaald op basis van de gewogen EPEX-prijs per uur. In de praktijk heb je, afhankelijk van de aanbieder van de leveringsovereenkomst, de volgende opties:

 • Een optie voor een gewogen (uur)prijs, waarmee je de berekende prijs afhankelijk laat zijn van het volume dat je op bepaalde momenten verbruikt (P* Q).
 • Drie varianten ongewogen prijzen welke afhankelijk zijn van de gemiddelde piektarieven binnen de tijdsloten die door de leverancier worden gehanteerd.
  • 07:00 uur – 23:00 uur piek. Hierbij wordt op werkdagen gekeken naar de gemiddelde ongewogen tarieven tussen 07:00 uur in de ochtend en 23:00 uur in de avond.
  • 08:00 uur – 20:00 uur piek. Hierbij wordt op werkdagen gekeken naar de gemiddelde ongewogen tarieven tussen 08:00 uur in de ochtend en 20:00 uur in de avond.
  • Ongewogen maandprijs, deze is tijdonafhankelijk.

 Wie kunnen kiezen voor een EPEX-prijs? 

Grootverbruikers met een telemetriemeter hebben de keuze tussen zowel de gewogen EPEX-prijs (per uur) alsook de ongewogen EPEX-prijs (peak/off peak per maand). Met een telemetriemeter wordt het elektriciteitsverbruik exact per kwartier gemeten. Klanten met een meter waar een standaard maand- of jaarbemeten verbruik wordt afgerekend kunnen alleen gebruik maken van de ongewogen EPEX-prijs (peak/off peak per maand), maar kleinverbruikers die op basis van Slimme Meter Allocatie (SMA) willen worden afgerekend kunnen ook gebruik maken van (gewogen) EPEX-uurprijzen.

 Verschil EPEX en variabele prijs 

Overigens is een EPEX-prijsstelling iets anders dan de door veel leveranciers aangeboden variabele prijs. Bij een variabele prijs heeft de klant het recht om de overeenkomst elke maand te beëindigen. Voor deze vrijheid krijgen zij een door hun leverancier bepaalde prijs die elke maand wisselt, maar de onderliggende prijsberekening is niet transparant en de (verborgen) opslag is vaak relatief hoog.

 Wat is nu de beste keuze? Vast, variabel of een EPEX-prijs? 

Welke prijsmethode voor jouw bedrijf de beste keuze is, is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Mate van de risicobereidheid
 • Wijze van kostendoorbelasting
 • De expertise over prijsontwikkelingen en mogelijkheden om hiermee om te gaan

Wil je meer over weten over dit onderwerp? Stroomkr8 geeft antwoord op al je energievragen. Stuur ons een bericht via hallo@stroomkr8.nl.

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32
2333 CS Leiden
Zuid-Holland

085 - 00 69 929

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden  |  Ontwerp & realisatie: MM