Hoe door de populariteit van zonnestroom de energie afnamecurve wordt beïnvloed

14 juni 2022

Het bijzondere kenmerk van elektriciteit is dat het licht dat nu brandt, ook precies op ditzelfde moment wordt geproduceerd. Om deze fragiele balans tussen productie en gebruik te kunnen managen maken leveranciers, netbeheerders en producenten elke dag een voorspelling van de verwachte afnamecurve. Dit wordt een dag van tevoren gedaan op 15 minuten nauwkeurig.

De Camel Curve: hoe het ‘vroeger’ was 

Tussen 7:00 en 9:00 uur ‘s ochtends startte de economie op. Daarmee werd ook het verbruik opgestart, tot een piek omstreeks 11:00 uur. Vervolgens was er in de middag een lichte daling zichtbaar. Aan het eind van de werkdag was er een tweede stijging zichtbaar. Een deel van Nederland werkte nog in het bedrijf, het andere deel had op dat moment thuis alweer de lichten aangezet. De dagelijkse afnamecurve had dus twee pieken, gelijk aan de twee bulten van een kameel. Zo ontstond de bijnaam Camel Curve.

De Camel Price Curve

Omdat levering en productie direct aan elkaar gekoppeld zijn, draaiden ’s nachts de kolen en nucleaire stationaire elektriciteitsproductie en werd er overdag gebruik gemaakt van de snel opschakelbare gasproductie. Doordat vraag en aanbod gelijk aan elkaar waren, lieten ook de prijzen een Camel Curve zien. Met lage prijzen in de dal uren en hoge prijzen in de piek uren. Dit laatste met name gestuurd vanuit de (op dat moment) wat duurdere gascentrales.

Het ontstaan van de Duck Curve door de populariteit van zonnestroom 

Decennia lang was deze afname- en prijscurve goed te voorspellen. Dit veranderde met de toegenomen populariteit van zonnestroom. De vraagzijde van de curve is onveranderd gebleven, maar in de middag komt er steeds meer goedkoop aanbod van elektriciteit geproduceerd uit zonnepanelen.

Gecombineerd met het feit dat deze productie vaak op dak, of dichtbij de leveringslocatie geplaatst zijn, daalt de vraag naar (conventionele) elektriciteit tijdens de middaguren. Er wordt simpelweg minder afgenomen omdat verbruikers ook het eigen verbruik aan het opwekken zijn. De traditionele middag dip in de afnamecurve is een diep dal geworden. De curve is er uit gaan zien als een eend. En zo is de Duck Curve geboren.

Heeft de Duck Curve gevolgen voor jouw bedrijf? 

Ook de energieprijzen bewegen mee met deze trend. Als gevolg van de gewijzigde vraag- en aanbod curve zijn de prijzen in de nachturen dichterbij de prijzen van piekuren gekomen. De laatste jaren zie je dat er op bepaalde momenten de prijzen in de nachturen zelfs hoger zijn dan overdag. Tijdens zonnige dagen ontstaan er steeds vaker negatieve prijzen in de piekuren.

Stroomkr8 adviseert 

Hoe moet je als bedrijf omgaan met deze onzekere prijzen? En welke gevolgen heeft deze structureel gewijzigde prijsstelling op jouw bedrijfsvoering?

Stroomkr8 kan helpen bij het kiezen van de juiste aanpak voor jouw risicobeheer. Wij laten je zien waar jouw kansen liggen in deze gewijzigde price curve. Neem contact met ons op via hallo@stroomkr8.nl voor alle mogelijkheden.

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32
2333 CS Leiden
Zuid-Holland

085 - 00 69 929

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden  |  Ontwerp & realisatie: MM