Energiebelasting elektriciteit & gas 2023: wat gaat er veranderen?

22 december 2022

Voor 2023 heeft de regering voorgenomen om de kosten voor energie- en klimaattransitie (ODE) op te nemen in de energiebelasting (EB). Daarmee worden deze kosten overzichtelijker. Je betaalt dus in 2023 geen ODE meer. De ODE-kosten worden opgenomen in het tarief voor de EB.

Hoe zien de EB-tarieven voor elektriciteit in 2023 eruit?

In verband met de hoge energieprijzen van dit moment heeft het kabinet in 2022 de EB tijdelijk verlaagd. Dat gold met name voor zone 1. Per 2023 gaan we eigenlijk weer terug naar de oude tarieven, vermeerderd met een ‘normale’ jaarlijkse verhoging. Omdat 2022 dus verlaagd was, lijken de kosten jaar-op-jaar nu wel enorm te stijgen. Het is goed om daar rekening mee te houden!

Ook de BTW wordt aangepast 

Een ander belangrijk aspect is de verhoging van de BTW. Per 1 juli 2022 is deze zowel voor elektriciteit als gas verlaagd naar 9%, maar voor 2023 wordt deze weer verhoogd naar 21%.  Aangezien deze BTW wordt geheven over alle posten op de factuur, dus ook over de per 1 januari weer verhoogde energiebelasting, is de stijging van het factuurbedrag voor menigeen serieus te nemen.

Overzicht nieuwe tarieven energiebelasting elektriciteit & gas

Voor het budgetteren van het jaar 2023 kunnen de volgende tarieven worden aangehouden voor elektriciteit en gas:

Stroomkr8 helpt!

Wil je nog beter weten wat jouw kosten voor energiebelasting zijn in 2023? En hoe moet je als bedrijf omgaan met de alsmaar heftiger bewegende prijzen? Stroomkr8 kan helpen bij het kiezen van de juiste aanpak voor jouw risicobeheer. Wij laten je zien waar jouw kansen liggen in deze uitdagende tijden.

Neem contact met ons op via: hallo@stroomkr8.nl.

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32, 2333 CS Leiden
Zuid-Holland

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden  |  Ontwerp & realisatie: MM