Tenderen bij de inkoop van elektriciteit of gas is een proces waarbij bedrijven of organisaties eisen en voorwaarden opstellen waaraan de offertes van verschillende leveranciers moeten voldoen. Met als doel de beste prijs en voorwaarden te krijgen voor hun energieverbruik.
Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven tenderen bij de inkoop van energie:
- Kostenbesparing: door het uitvoeren van een tenderproces kunnen bedrijven de beste prijs voor hun leveringspropositie verkrijgen door verschillende aanbieders te vergelijken en te onderhandelen over prijzen.
- Voorwaarden eisen: in een tender is het vooraf kenbaar maken van gewenste voorwaarden een essentieel onderdeel van de uitvraag. Dit kan betrekking hebben op het betaaltermijn, servicelevel enzovoorts.
- Risicobeheersing: door gebruik te maken van een tenderproces kunnen bedrijven hun risico's verminderen door te zoeken naar leveranciers op basis van voorwaarden die passen bij de wensen van de verbruiker.
- Duurzaamheid: het tenderproces biedt bedrijven de mogelijkheid om duurzame energieleveranciers te zoeken en te ondersteunen, wat kan bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en andere milieuproblemen. Denk hierbij ook aan de mogelijkheid om eventueel PPA’s toe te kunnen voegen, want dit wordt niet altijd gefaciliteerd door leveranciers.
- Transparantie: door het uitvoeren van een tenderproces kunnen bedrijven een transparant overzicht krijgen van de kosten en voorwaarden die aanbieders hanteren, wat hen helpt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.
- Product optimalisatie: door te tenderen voor diverse producten kan gezocht worden naar leveringsconcepten die wellicht beter passen bij de toekomstige situatie van de verbruiker.
Het tenderproces kan dus van oudsher helpen bij het optimaliseren van bovenstaande aspecten. De huidige markt geeft echter nog meer aanleiding voor een tender dan voorheen.