Energie inkopen: waarom een tender belangrijk is

17 maart 2023

Tenderen bij de inkoop van elektriciteit of gas is een proces waarbij bedrijven of organisaties eisen en voorwaarden opstellen waaraan de offertes van verschillende leveranciers moeten voldoen. Met als doel de beste prijs en voorwaarden te krijgen voor hun energieverbruik.

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven tenderen bij de inkoop van energie:

 • Kostenbesparing: door het uitvoeren van een tenderproces kunnen bedrijven de beste prijs voor hun leveringspropositie verkrijgen door verschillende aanbieders te vergelijken en te onderhandelen over prijzen.
 • Voorwaarden eisen: in een tender is het vooraf kenbaar maken van gewenste voorwaarden een essentieel onderdeel van de uitvraag. Dit kan betrekking hebben op het betaaltermijn, servicelevel enzovoorts.
 • Risicobeheersing: door gebruik te maken van een tenderproces kunnen bedrijven hun risico's verminderen door te zoeken naar leveranciers op basis van voorwaarden die passen bij de wensen van de verbruiker.
 • Duurzaamheid: het tenderproces biedt bedrijven de mogelijkheid om duurzame energieleveranciers te zoeken en te ondersteunen, wat kan bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en andere milieuproblemen. Denk hierbij ook aan de mogelijkheid om eventueel PPA’s toe te kunnen voegen, want dit wordt niet altijd gefaciliteerd door leveranciers.
 • Transparantie: door het uitvoeren van een tenderproces kunnen bedrijven een transparant overzicht krijgen van de kosten en voorwaarden die aanbieders hanteren, wat hen helpt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.
 • Product optimalisatie: door te tenderen voor diverse producten kan gezocht worden naar leveringsconcepten die wellicht beter passen bij de toekomstige situatie van de verbruiker.

Het tenderproces kan dus van oudsher helpen bij het optimaliseren van bovenstaande aspecten. De huidige markt geeft echter nog meer aanleiding voor een tender dan voorheen.

Uitdagingen in de huidige markt

Sinds ‘Corona’ is de markt enorm veranderd. We spreken momenteel over een ‘verkopersmarkt’, een markt waarin de leveranciers relatief veel te zeggen hebben, simpelweg omdat het aantal leveranciers en proposities waarbij risico bij leveranciers wordt gelegd is teruggebracht. Leveranciers kunnen daarmee bepalen welke klanten ze graag hebben en welke dus niet. Ook kunnen zij nu veel meer dan voorheen bepalen tegen welke voorwaarden er kan worden gecontracteerd. En last but not least, de premies en opslagen zijn er (mede door de extreme prijsstijgingen in 2022) voor de klant zeker niet op vooruit gegaan. Wellicht begrijpelijk, maar zeker niet fijn. 

Als dat dan grofweg voor alle leveranciers geldt, kun je dan niet net zo goed bij je huidige leverancier bijtekenen? Laten we een praktijkvoorbeeld nemen.

Voorwaarden die toch mogelijk bleken

Een klant van Stroomkr8 was toe aan een nieuw contract. Eind 2023 loopt zijn contract af. Bovendien wilde hij graag gebruik maken van de kansen die er nu liggen voor de jaren 2024-2027.

Stroomkr8 selecteerde niet alleen leveranciers die we allemaal bij naam en toenaam kennen, maar ook enkele minder bekende, sterk gespecialiseerde bedrijven. De verschillen in voorwaarden die de offertes lieten zien, waren verbazingwekkend.

 • Van niet meer dan 1 jaar vooruit fixeren, tot 4 jaar vooruit volledige fixatiemogelijkheid.
 • Bandbreedte-verplichtingen en de verschillende methodieken om dit af te rekenen, van volledig betalen tot markt-verrekening.
 • Van eisen om bankgaranties ter waarde van miljoenen euro’s, tot ‘geen aanvullende zekerheden vereist’.
 • Betalingstermijnen van 1 week na afloop van de leveringsmaand, tot 30 dagen na ontvangst factuur (= 50 dagen totaal)
 • En jaarlijkse kosten die soms het 15-voudige van beste aanbieding waren: een verschil van meer dan 250.000 euro per jaar voor 1 commodity. Dat is 1 miljoen euro voor de gehele contractperiode!

Een waargebeurd tenderproces, met nog niet eens alle opzienbarende verschillen benoemd.

Onze Stroomkr8-adviseurs helpen je verder

Wil je ook graag hulp bij het vinden van de juiste leverancier met het best passende contract? En hoe moet je als bedrijf omgaan met de alsmaar heftiger bewegende prijzen? Stroomkr8 kan helpen bij het kiezen van de juiste aanpak voor jouw risicobeheer en het vinden van het bijpassende contract. Wij laten je zien waar jouw kansen liggen in deze uitdagende tijden. Neem contact met ons op via: hallo@stroomkr8.nl.

Stroomkr8. Altijd vooruit!

Heb je vragen? Wij helpen je graag op weg naar de beste keuze.

Wil jij invloed op je energie­verbruik?

Zakelijk energieadvies nodig? Bij ons vind je de Stroomkr8 die het beste past bij jouw situatie. Samen vinden we het beste antwoord op je energievraag!

Mendelweg 32, 2333 CS Leiden
Zuid-Holland

hallo@stroomkr8.nl

Stroomkr8!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en laat je informeren over onze innovatieve energie-oplossingen!

Aanmelden

© Stroomkr8  |  Cookieverklaring  |  Privacyverklaring |  Algemene voorwaarden |  Sitemap  |  Ontwerp & realisatie: MM